6 oorzaken van koi ziektes

6 oorzaken van koi ziektes

Sick Saturday

De meeste koi ziektes zijn secundair of tertiair. Dat wil zeggen dat er in bijna alle gevallen dat er een ziekte in de koivijver uitbreekt, er een onderliggende oorzaak aanwezig is. Een parasitaire uitbraak bijvoorbeeld, doordat de vis verzwakt is door een afgenomen weerstand vanwege een slechte waterkwaliteit.

Wanneer we kunnen voorkomen dat een vis ziek wordt, hoeven we hem ook niet te genezen. Dat klinkt heel logisch, maar als we echt aan deze boerenwijsheid vasthouden, dan zal blijken dat zeker 80% van het ziek worden van een vis kan worden voorkomen. Het volgende zal misschien als een shock bij u overkomen, maar verreweg het grootste deel van ziektes onder de in gevangenschap gehouden vissen, is het gevolg van verkeerd management. En u raadt het al…..die manager bent u zelf!
Wanneer we in de gaten hebben waarom een vis ziek wordt, is de stap om dit te voorkomen relatief eenvoudig.
Naast de beïnvloedbare aspecten zijn er ook natuurlijk ook een aantal niet beïnvloedbare aspecten. Ook onder koi bestaan er gewoon zwakke exemplaren. Door erfelijke eigenschappen kan een koi een vroegtijdige dood sterven. Dit is het risico van onze hobby waar niet of nauwelijks iets aan te doen is.

Ziekte bij koi kan in mijn optiek uitsluitend ontstaan door één van de zes onderstaande oorzaken. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt, zijn preventieve maatregelen voor een groot deel zelf te bedenken:
1. Slechte waterkwaliteit
2. Stress
3. Langdurig verkeerde Voeding
4. Besmetting
5. Beschadiging
6. Erfelijke factoren

Probeer voor jezelf maar eens een andere, dan bovenstaande zes ziekteveroorzakers te bedenken. Als je er nog eentje weet, dan lees ik dat graag in de comments.

Auteur: Joop van Tol
Kijk voor meer interessante artikelen op: Koi.Today

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

In veband met vakantie worden orders later in behandeling genomen. Excuses voor het ongemak.