Het belang van goede voeding

Het belang van goede voeding

Sick Saturday

Langdurig verkeerde voeding

In de vorige edities van “sick Saturday” hebben we geconstateerd dat ongeveer 80% van de ziektes managementziektes zijn. Met andere woorden, maar veel onvriendelijker: “eigen schuld, dikke bult”! Nu is het niet mijn bedoeling om te gaan vingerwijzen. Mijn doel is om u daar bewust van te maken (voorzover u dat nog niet bent) en maatregelen voor te stellen om dit te voorkomen.
Enkele zaterdagen terug gaf ik de zes hoofdoorzaken aan waar uw koi ziek van kunnen worden. Nummer één was met stip “waterkwaliteit”. Dat is zo’n essentieel deel van de hobby dat ik daar een aparte dag in de week aan wijd (Testing Tuesday). Daar kom ik in deze serie dus nog slechts zijdelings op terug. Nummertje twee is “stress”, die hebben we vorige keer behandeld. Lees de vorige stukjes nog maar eens terug (en like het als je het ermee eens bent). Nummer drie is “langdurig verkeerde voeding”.
Voeding is voer voor veel discussie. Je ziet dit overal terug op fora en facebook. Ik ga geen merken promoten, maar probeer in zijn algemeenheid enkele handvatten te geven om u een keuze te helpen maken.

Je bent wat je eet. Een uitgebalanceerde voeding is letterlijk van levensbelang. Alles waar “te” voor staat is niet goed. Let erop dat er “lichaamseigen” eiwitten (vismeel, garnalen, watervlooien etc.) worden gebruikt. Dat zijn doorgaans dure eiwitten, dus een fabrikant die deze gebruikt zal dit op de verpakking vermelden. Deze eiwitten zijn voor een koi veel beter verteerbaar, waardoor minder voer nodig is en de belasting van het water afneemt. Plantaardige eiwitten zijn daarnaast voor een koi vrijwel altijd goed verteerbaar.

Let ook eens op de overige informatie op de verpakking. Hoe meer informatie de fabrikant geeft, hoe meer aandacht er aan besteed zal zijn. Geef geen voer waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Vitamines kunnen afgebroken zijn en vetten ranzig. Pas de voeding aan op de seizoenen. Een vis ik koudbloedig en heeft in de wintermaanden veel minder behoefte aan (eiwitrijk) voer. Het lichaam van een koudbloedig dier draait bij een koudeperiode immers op een laag pitje.

Pas op met teveel snelle koolhydraten (suikers), zoals die voorkomen in honing en mais. Voer niet teveel, maar zeker ook niet te weinig. Een verkeerd voerpatroon of slechte voeding kan tot gevolg hebben dat de koi vermagert of juist vervet. Stop helemaal met voeren als de watertemperatuur onder de 6 graden Celsius komt. Dit is niet zielig, een koudbloedig dier is onvergelijkbaar met een warmbloedig dier dat continu voeding nodig heeft om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Het doorvoeren bij lage temperaturen kan tot gevolg hebben dat de vis méér energie verliest door de vertering dan dat het oplevert.

Een goed voer bevat voldoende vitaminen en mineralen. Eventueel kunt u nog wat versproducten bijvoeren (sinaasappel, doperwten, een bruine boterham etc.). Pas op met voedingssupplementen gemaakt voor de mens. De behoefte van een vis wijkt hier van af. Pas zeker op met teveel in vet oplosbare vitamines (A, D, K en E) en koper. Vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in het vetweefsel en de lever. Anders dan bij de wateroplosbare vitamines (B en C) wordt een teveel hier niet door de vis uitgescheden. Vetoplosbare vitamines zijn giftig in te grote hoeveelheden. Beperkt het geven van zoete “koisnoepjes” tot heel incidenteel, hoe lekker die zoetekauwen het ook vinden.

Meerdere keren kleine beetjes voeren komt de vertering ten goede. U haalt op deze manier meer rendement uit het voer, de organische piekbelasting van de vijver vermindert en de vissen blijven actiever. Een voerautomaat voor de werkende koihobbyist is geen overbodige luxe, liefst een die het voer over de oppervlakte verdeeld, zodat de vissen “moeite” moeten doen om het te pakken. Kleine korrels houden de koi actiever, omdat ze meer zwembewegingen moeten maken voor dezelfde hoeveelheid.

Mocht u het structureel oneens zijn met één van bovenstaande punten, of een essentieel punt missen, vermeld dit dan in de comments, liefst zonder reclame voor een bepaald merk. Als het hout snijdt verwerk ik het in bovenstaand stuk en komen we samen tot een goede basis voor de beginnende koihouder.

Auteur: Joop van Tol
Kijk voor meer interessante artikelen op: Koi.Today

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

In veband met vakantie worden orders later in behandeling genomen. Excuses voor het ongemak.