Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn van levensbelang voor uw koi, want deze reguleren de stofwisseling via enzymen. Vitaminen zijn onderdelen van het enzym-systeem, deze hebben als functie om het stofwisselingsproces voor de koi te regelen. Slechte kwaliteit en goedkoop koivoer bevat vaak weinig vitaminen en mineralen die van levensbelang zijn voor uw koi. Maar vitamines alleen zijn niet voldoende voor de gezondheid van de koi. Hoe belangrijk vitaminen ook zijn, ze kunnen niet functioneren zonder de juiste mineralen. Hoewel het lichaam van de koi sommige vitaminen kan aanmaken kan het geen enkele mineraal produceren.

“Anorganische” elementen oftewel mineralen, zijn nodig voor de koi om verschillende functies binnen de stofwisseling en waterhuishouding te regelen. De koi haalt mineralen uit de juiste voeding van Koisupply maar ook uit hun eigen leefomgeving, de koivijver. Veel mineralen zijn nodig in hele kleine hoeveelheden en zijn voldoende in het water aanwezig om via de kieuwen op te nemen. In zoet water is er vaak genoeg calcium, sodium, kalium en chloor aanwezig om de levensbehoefte van de koi te vervullen. Een goed argument voor het regelmatig verversen van het water is het feit dat je zo de hoeveelheid mineralen aanvult in de koivijver.

Meer informatie over de vitamines van de koi kunt u hieronder lezen:

Vitamine A
Vitamine A ook wel “Retinol” genoemd komt voor uit groenvoer, en is zeer belangrijk voor de huid, zichtbaarheid en het gezichtsvermogen van de koi. Een tekort aan vitamine A kan lijden tot een slechte groei, blindheid en zelfs bloedingen aan de huid van de koi. Let wel goed op met het bewust voeren van extra Retinol, want een teveel aan vitamine A kan leiden tot problemen aan de milt, lever en het skelet van de koi.
Vitamine B1
Vitamine B1 ook wel “Thiamine” genoemd komt voor uit gist en tarwe, en is zeer belangrijk voor de koi zijn zenuwfuncties. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot vale kleuren, bloedingen onder aan de vinnen, verlamming van de vinnen en zelfs een verstoord zwemgedrag van de koi.
Vitamine B2
Vitamine B2 ook wel “Rihoflavine” genoemd, stimuleert de opname van zuurstof in spieren en weefsels die een slechte bloedtoevoer hebben. Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot vervorming van aderen in het hoornvlies, grauwe staar, bloedingen in het oog, gevoeligheid voor licht en zelfs bloedingen uit de kieuwen en neusgaten. Verder kan een tekort aan Rifhoflavine ook leiden tot een verminderde eetlust en eventuele bloedarmoede bij de koi.
Vitamine B5
Vitamine B5 ook wel “Panthotheenzuur” genoemd, kan in het lichaam van de koi aangemaakt worden en heeft als functie het opbouwen van antistoffen, het beperken van schade door antibiotica (door eventuele behandelingen) en is van belang voor de ontwikkeling van zenuwcellen. Een gebrek aan vitamine B5 kan leiden tot een abnormaal groeipatroon of beschadigingen aan de kieuwen van de koi.
Vitamine B6
Vitamine B6 ook wel “Pyridoxine” of “Pyridoxal” genoemd, komt voort uit tarwe en gist en zorgt voor een goede omzetting van eiwitten. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot een snelle ventilatie van de kieuwen, schichtig zwemmen, groeistoornissen, inwendige bloedingen, uitpuilende ogen en kan zelfs fataal zijn voor de koi. Pyridoxinegebrek heeft daardoor helaas geleid tot grote sterfte onder de koi.
Vitamine B12
Vitamine B12 ook wel “Cobalamine” genoemd, stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en verhoogd de lichaamsenergie van de koi. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een verminderende eetlust, bloedarmoede en groeistoornissen van de koi.
Vitamine C
Vitamine C ook wel “Ascorbinezuur” genoemd, komt voort uit bladgroentes en fruit en zorgt voor de ontwikkeling van kraakbeen, collageen, geneest wonden en is nodig voor de ijzeropname van de koi. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een vervormde ruggengraat, kieuwen, inwendige bloedingen, vertraagt herstel, sloomheid, ijzergebrek en extra vatbaarheid voor ziektes. Ascorbinezuur bestrijdt stress en reduceert effecten van diverse allergieën. Vooral voor jonge koi’s is vitamine C erg noodzakelijk.
Vitamine D
Vitamine D ook wel “Calciferol” of “Egosterol” genoemd, komt voort uit taugé of knolgroenten. Deze vitamine D absorbeert fosfor en ijzer voor de vorming van het skelet. Een tekort aan calciferol of egosterol kan leiden tot een vervorming van het skelet van de koi, ook wel “Rachitis” genoemd.
Vitamine E
Vitamine E ook wel “Tocopherol” genoemd, komt voort uit tarwekiemen en bevordert de paardrift van de koi. Verder verstertk tocopherol de werking van vitamine A en is van groot belang voor de O2 toevoer in het lichaam. Een gebrek aan vitamine E kan leiden tot afwijkingen in het skelet, opgezette lever en onvruchtbaarheid. Ben altijd voorzichtig met tocopherol voeding of supplementen want een teveel aan vitamine E kan verschillende ziektes veroorzaken bij de koi.
Vitamine K
Vitamine K ook wel “Menadion” genoemd, komt voort uit groene planten en wordt zelf ook door de koi in het lichaam aangemaakt. Menadion zorgt voor een goede bloedsomloop, gaat inwendige bloedingen tegen, en is nodig voor productie stollings eiwitten. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot inwendige bloedingen in de spieren en darmen, bloedarmoede en een vertraging in de bloedstolling.
Vitamine P
Vitamine P ook wel “Citrus Bioflanonoiden” genoemd, komt voort uit verschillende vruchten zoals; citrusvruchten, druiven, pruimen, kersen en bramen. Citrus bioflanonoiden verhoogd de weerstand tegen infecties en is nodig voor het optimaal functioneren van vitamine C. Een gebrek aan vitamine P kan leiden tot een slechte en lage weerstand van de koi.
Choline
Choline komt voort uit eigeel, granen en peulvruchten, en helpt bij het verteren van vetten. Een tekort aan Choline kan leiden tot een opgezette lever van de koi.
Choline
Choline komt voort uit eigeel, granen en peulvruchten, en helpt bij het verteren van vetten. Een tekort aan Choline kan leiden tot een opgezette lever van de koi.
Foliumzuur
Foliumzuur komt voort uit verschillende bladgroentes en wordt aangemaakt in de nieren en lever van de koi. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de formatie van cellen en beschermt tegen ingewanden parasieten. Een tekort aan foliumzuur kan bij de koi leiden tot bloedarmoede.

In veband met vakantie worden orders later in behandeling genomen. Excuses voor het ongemak.