Weet wat je meet!

Weet wat je meet!

Weet wat je meet!

Wanneer u de discipline kunt opbrengen om regelmatig te meten, dan is dat al heel wat. Nog beter zou het zijn als u ook begrijpt wat u meet. “Waarom?”, vraagt u zich wellicht af. “Als ik toch weet wat het moet zijn, en ik meet dat ook, dan is het toch goed?” Natuurlijk, begrijp me niet verkeerd, ik ben dan al best tevreden en zelfs een beetje trots op u. U meet tenminste! Maar je kunt zo ontzettend veel informatie halen uit de meetgegevens, dat het bijna zonde is om niet precies te weten wat je meet en waarom je het meet. Het begrijpen van de verschillende parameters waarmee we een complex iets als watersamenstelling plegen te definiëren, zegt namelijk enorm veel over de doeltreffendheid van ons systeem.
Registreer wat je meet.

Zeker als u de meetwaardes over langere tijd naast elkaar zet, zijn vaak zeer interessante trends te ontdekken. Het mooie van trends is dat ze zelfs iets over de toekomst kunnen zeggen. En zeg nu zelf, weten hoe uw waterwaardes in de toekomst zullen zijn is toch de ultieme beleving van onze hobby?! Programma’s als “Het Zesde Zintuig”, “Uri Geller” en “Astro TV”, doen een moord om uw toekomst voorspellende gave breed uit te meten!

Door trends kun je dus vaak al langere tijd zien aankomen dat er een ongewenste of zelfs gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Een simpel voorbeeld. Stel dat u nét onvoldoende water ververst om uw nitraatwaarde stabiel te houden. Iedere week neemt hierdoor bijvoorbeeld het nitraatgehalte gemiddeld toe met één milligram per liter. De eerste twee a drie jaar is er niet zoveel aan de hand, maar daarna bestaat het gevaar van groeistagnatie en kleurverlies bij de vissen. Had u gemeten, en de waardes genoteerd, dan had u dit al lang aan kunnen zien komen. Iets meer verversen en het probleem had zich nooit voorgedaan. Er zijn legio voorbeelden van systemen die er meerdere jaren over hebben gedaan, voor ze in elkaar klapten door een pH crash. Een aantal simpele KH metingen had dit kunnen voorkomen.

Weten is leuk.
Kennis is niet alleen macht, kennis is ook vooral voldoening. Of geldt dat alleen voor nerds als ondergetekende? Wat is er leuker dan weten hoe iets in elkaar steekt? Het kunnen herkennen en onderkennen van de onderlinge relaties? Het begrijpen van de biologische en chemische processen die zich in de vijver afspelen? Het kunnen aanwijzen van de oorzaak van een probleem en het oplossen daarvan? Wanneer deze geheimen zijn prijsgegeven, rest slechts bewondering. Bewondering voor het oplossend vermogen van Moedertje Natuur en het complexe chemische en biologische samenspel van de elementen.
Wie wil er nu geen echt waterhoofd zijn?

Auteur: Joop van Tol
Kijk voor meer interessante artikelen op: Koi.Today

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

In veband met vakantie worden orders later in behandeling genomen. Excuses voor het ongemak.